Vadu Crişului – judetul Bihor
Plecăm dimineaţa devreme din Timişoara spre Vadu Crişului , cunoscut ca centru de ceramică albă. Considerată unică în Europa, ceramica albă de Vadu Crișului a fost denumită și „caolinul românesc”. Specialiștii consideră că olăritul, îndeletnicire tradițională veche de sute de ani, reprezintă esența artei populare din zona Pădurii Craiului. În general, olarii produceau: blide, oluri – ulcioare cu gât îngust, oale pentru sarmale, hârboaice – oale cu capac, pentru mâncare sau lapte, cante pentru apă, strecurători, suporturi pentru lumânări sau vase decorative.La cererea autorităților, în Vadu Crișului s-au realizat 13 ciupuri, de inspirație dacică, înalte de 1,40 metri. O parte din ele au devenit elemente de decor în grădinile palatului Cotroceni din București.
Ne indreptam spre Oradea pentru masa de pranz si apoi vizitam Muzeul Tarii Crisurilor. Cu o colecție muzeală de 450.000 de obiecte, Muzeul Țării Crișurilor îi impresionează pe pasionații de arheologie, istorie sau artă, dar și pe curioșii care-i trec pragul.
Seara ne întoarcem acasă cu produse de olărilt şi amintiri frumoase.
Tarif: 250 lei/ persoana
PREȚUL INCLUDE:
· Transport autocar/microbus
· Masa de pranz
· Ghid pe toata durata excursiei
PREȚUL NU INCLUDE:
· Taxa de intrare la obiectivele turistice (Muzeul Tarii Crisurilor – aprox 10 lei/persoana)
· Alte cheltuieli de natura personala
NOTA:
Tariful este valabil pentru un grup de 40 de persoane.. In cazul in care sunt mai putini participanti, tariful se recalculeaza.